Hvordan unngå belastningsskader når du trener?

 

Belastningsskader er utbredt både hos aktive ungdom og voksne. En av de vanligste grunnene til skader er for stor belastning på kort tid. 

 

Et klassisk eksempel er oppstart av idrett etter sommerferien. Mange begynner på Idrettslinjer og har hatt en rolig sommer uten så mye trening. Da opplever flere at treningsmengden dobles eller i noen tilfeller mangedobles de første ukene av skolestart. Det er en «perfekt» oppskrift på belastningsskader dessverre.

Et annet eksempel som mange kjenner seg igjen i er de som har fått vondt i achilles, knær etc etter å ha kommet skikkelig i gang med trening under Koronakrisen. Det har gitt mange anledning til mer trening enn det de er vant til!

En grei huskeregel er at for å tåle mye trening må du trene mye, MEN du må bruke lang tid på å komme dit..

Du kjenner kanskje til begrepet: «Too much, too soon, too little rest.»

 

Så hva kan man gjøre for å unngå belastningsskader? 

·      Gradvis økning i belastning er nøkkelordet! Skynd deg langsomt…

·      I starten kan det holde med å øke 10-15% i uken.

·      Ta en pausedag mellom to treningsøkter. Kroppen trenger å restituere.

·      Tren styrke uansett hvilken idrett/aktivitet du driver med! En sterk kropp forebygger belastningsskader med over 50%!!

·      Ved skade bør du sørge for skikkelig opptrening! En tidligere skade gir økt risiko for ny skade!

·      Har du hatt pause/ferie etc fra trening, bør du ikke begynne på samme nivå som da du tok pausen!

 

 

Veldig mange av de kundene vi ser, kommer til oss med en akutt skade eller overbelastning. På en konsultasjon utføres undersøkelser slik at vi kan sette en diagnose og så utarbeide en plan for hvordan plagen skal bli bra igjen. En viktig del av oppfølgingen er da å gi anbefalinger om treningsmengde og hva som kan utføres eller bør unngås.


Er du en av de som skal starte på idrettslinje til høsten, eller har lyst til å komme skikkelig i gang med trening? Ta gjerne kontakt med oss, slik at vi kan utarbeide en plan for trygg belastningsstyring/økning og tilpassede styrkeøvelser i forhold til din aktivitet!

Skrevet av Idrettsfysioterapeut Vibeke Koren, vibeke@stavangeridrettsklinikk.no