Idrettsfysioterapi

Våre Idrettsfysioterapeuter er godkjent av Forening for Idrettsfysioterapi og Fysisk Aktivitet (FIFA) som krever omfattende videreutdanning og erfaring med idrettsmedisin.

I tillegg har flere av våre Idrettsfysioterpeuter utdannelsen IOC Diploma in Sports Physical Therapies og FIFA Diploma in Football Medicine.

Vi er i spesialistnettverket til Idrettenshelsesenter som gir utøvere med lisens mulighet til å få dekket behandling hos oss. 

Idrettsfysioterapi omfatter kunnskap om generelle og spesifikke behandlings- og rehabiliteringsprinsipper ved både akutte skader og belastningsskader. Idrettsfysioterapi er et tilbud til topp- og breddeidrett, barn og eldre, og skal stimulere til fysisk aktivitet for hele befolkningen. Aktivitet og trening er sentrale tiltak i idrettsfysioterapi. Dette gjelder både innenfor behandling, rehabilitering og forebygging. 

Fysioterapi

Fysioterapi er en klinisk og forebyggende virksomhet som utøves av fagpersoner med offentlig godkjenning/autorisasjon. Fysioterapeutens kunnskapsfelt er kropp, bevegelse og funksjon. Fysioterapeuter har spesialkompetanse på muskel- og skjelettapparatet og er sentrale i forebygging og behandling av belastningslidelser. 

Våre fysioterapeuter jobber utfører grundige undersøkelser, før de setter opp en behandlingsplan. Dette kan blant annet være behandling med manuelle teknikker og øvelser.

Våre fysioterapeuter har høy faglig kompetanse og bruker mye tid på videreutdanning og kursing slik at vi best mulig kan ivareta våre pasienter. 

Terapeutene ved Stavanger Idrettsklinikk har avtale med alle forsikringsselskapene med helseforsikring.

Osteopati

Osteopati er en manuell behandlingsform, med fokus på sammenhengen mellom kroppens forskjellige systemer og hvordan de fungerer i forhold til hverandre. Vi vurderer muskel- og skjellettsystemet sammen med bindevev, kroppens organsystem og sirkulasjonen i kroppen.

En osteopatisk undersøkelse er svært grundig, og osteopaten går igjennom hele kroppen for å kartlegge og komme frem til en diagnose. Osteopati fokuserer på sammenhenger i kroppen for å finne årsaken til smerten, som ofte kan være et annet sted enn der smerten oppleves. Osteopati er basert på anatomi, fysiologi, patologi og biomekanikk.

Osteopaten bruker ulike teknikker: mobiliserings- og manipulasjonsteknikker av ledd, samt bløtvevsteknikker på bindevev rundt organsystemer og muskel-skjellettsystemet.

Sportsmassasje

En massasjeform som myker opp friske eller tidligere skadede områder som preges av spente og ømme muskler. Denne teknikken er ofte benyttet av de som ønsker og tåler en dypere massasje, og gjerne før eller etter man skal gjennom en fysisk påkjenning. Dette gjøres for å kunne prestere maksimalt, redusere restitusjonstid og redusere verk i muskulaturen.

Treningsveiledning og opptrening

Våre fysioterapeuter og fysiske trenere er skikkelig dyktige på prehab (trening FØR skade og operasjon), rehab (opptrening) og generell trening for å nå et mål. Hos oss kan du være sikker på at terapeutene har oppdatert kunnskap og vet hvordan dette omsettes i praksis. Du trener trygt, effektivt og variert!

Våre fysioterapeuter og fysiske trenere er skikkelig dyktige på prehab (trening FØR skade og operasjon), rehab (opptrening) og generell trening for å nå et mål. Hos oss kan du være sikker på at terapeutene har oppdatert kunnskap og vet hvordan dette omsettes i praksis. Du trener trygt, effektivt og variert!

Idrettslege

Stavanger Idrettsklinikk har Idrettlege Morten Munkvik til stede hver uke. En Idrettslege har videreutdanning innen idrettsmedisin, og Morten er godkjent i behandlernettverket til Idrettens Helsesenter. Det betyr at du kan bruke din idrettsforsikring hos han. Idrettslegen vurderer tilstander, plager og skader i forhold til idrett og aktivitet.


Gruppetrening og kurs

På Stavanger Idrettsklinikk har vi flere ulike kurs og grupper: Toppform, Aktiv Artrose, Utetrening, Boot Camp, Styrketrening for ungdom. Spør oss dersom du vil ha mer informasjon og følg oss på Facebook for oppstartsdatoer.

Ernæringsfysiolog

Hva man putter i munnen og hvordan kroppen takler hverdagen, henger sammen som hånd i hanske. Vi er hva vi spiser! Ernæringsendring kan være et godt alternativ til andre behandlingsformer. Ved Stavanger Idrettsklinikk kan optimalisering av kostholdet brukes alene, eller som tilskudd til annen behandling. Det kan være krevende å legge om kosten, og ofte kan det ta lang tid før kostendringene blir en naturlig del av livsstilen. Da kan det være godt å støtte seg på en ernæringsfysiolog.  

Lurer du på om du får i deg for lite eller for mye energi og næringsstoffer? Da kan en kostholdsberegning være noe for deg. Her analyserer vår ernæringsfysiolog ditt eksisterende kosthold med tanke på inntak av energi, protein, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler, for så å komme med råd om hva du eventuelt kan forandre på. Dette for å få et optimalt kosthold for å forebygge sykdommer og få en god helse.

Sliter du med en trøblete og lite samarbeidsvillig mage? Har du mye luftplager og kjenner kroppens energinivå daler? Plaget av hodepine, stive og/ eller hovne ledd? Da kan kanskje en matintoleransetest være noe for deg. Det som mange kanskje ikke vet er at ved en matintoleranse følger betennelsesreakjsonen blodstrømmen, og kan forårsake problemer i hele kroppen. Dessverre spiser mange av oss helt feil i forhold til slik kroppen vår gjerne vil vi skal spise. Mange matvarer kan lage problemer i tarmene våre og kan nedsette vår allmenntilstand betraktelig. Faktisk sitter 80 % av vårt immunforsvar i tarmen, samt at en rekke lykkehormoner produseres der. For å finne ut av en matintoleranse har man valget mellom å gjennomføre en prosess med eliminasjon av matvarer (svært langvarig og slitsomt) eller å ta en enkel test. En matintoleranse er svært vanskelig å finne ut hva som kan forårsake plagene på egenhånd. En matintoleransetest er svært effektiv og oppdager matintoleranser som ligger til grunne for at kroppen ikke fungerer slik den skal.

Ernæringsfysiologen kan også tilby hjelp rundt varig vektnedgang, optimalisering av kostholdet for mosjonisten, den treningsglade, eller toppidrettsutøveren. Her vil en få et skreddersydd opplegg, tilpasset den individuelle.

Vår ernæringsfysiolog tilbyr enkeltkonsultasjoner, gruppeundervisning og foredrag.

Såletilpassing

Hver dag går vi ca 15 000 skritt. I løpet av et helt liv har vi gått mange millioner skritt. Studier viser at 70 % av oss har feilstillinger i foten. Plager som oppstår som følge av feilstilling i foten kan forplante seg oppover i kroppen og gi plager i ankler, knær, hofter og rygg. Svært mange skader som oppstår, kan skyldes måten vi belaster foten og hvordan foten er formet. Sammen med øvelser, kan tilpassede innleggsåler forebygge skader.

For å undersøke om du trenger såler, gjennomfører terapeuten en undersøkelse av både fot, ankler, knær, hofter og rygg. Du vil bli testet i ulike belastningssituasjoner, som f. eks. normal gange, knebøy og løping. Vi tester også ut idrettspesifikke belastningssituasjoner. Sålene støpes og tilpasses så individuelt.

En tilpasset såle kan:
• Bremse ned eller forhindre en uønsket bevegelse
• Stabilisere fot, ankel og kne 
• Virke støtdempende
• Korrigere eller forbedre biomekanikk i kroppen.

Vi benytter oss av såler fra Vasyli Medical.

Trykkbølge

Trykkbølgebehandling er en behandlingsmetode for subakutte og kroniske senelidelser. Radial trykkbølgebehandling er en serie av høyenergetiske trykkbølger som appliseres på området som skal behandles. En trykkbølge er en rent mekanisk bølge, ikke en elektrisk. Trykkbølge kan brukes for kroniske senebetennelser i blant annet skulder, albue, hofte, kne og akillessener og fot og hælsmerter.